Kaikkien hiihtoa seuranneiden keskisuomalaisten tuntema maajoukkuehiihtäjä, Jari Laukkanen kuoli 7. lokakuuta 2019. Hän menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen kesken työpäivän. Laukkanen oli syntynyt 8.6.1962 Viitasaarella.

- Jari oli todella lahjakas jo nuorena sekä hiihdossa että juoksussa. Siviilissä hän oli ystävällinen ja rauhallinen, mutta särmä tuli esiin laduilla, kertoo Viitasaaren Viestin hiihtojaoston pitkäaikainen puheenjohtaja Osmo Mäkelä.

Viitasaaren Viestin hiihto lähti kovaan nousuun 1970-luvulla. Laukkanen kuului miesten kunniakkaaseen 4x10 kilometrin viestijoukkueeseen, joka saavutti kolme kertaa SM-pronssia. Ensimmäisessä mitaliviestissä Laukkanen oli vasta 18-vuotias, mutta hiihti osuutensa nopeimman ajan.

– Jarin menestys antoi potkua muillekin Viestin nuorille hiihtäjille. Silloin saattoi viikoittain hiihtää kilpaa 30–40 eri-ikäistä hiihtäjää Viestin väreissä, toteaa Mäkelä.

Hiihdosta kiinnostuneet muistavat, kun Laukkanen hiihti SM-kisoissa 18-vuotiaiden sarjassa vuotta nuorempana, sijoitus oli 111:s. Seuraavana vuonna, 18 vuotta täyttäneenä, tuloksena olikin jo SM-kulta. Nuorten SM-kullan hän voitti vielä 20-vuotiaiden sarjassakin Jyväskylän Laajavuoressa. Ainoan aikuisten SM-kultansa Laukkanen otti vapaan hiihtotavan kympillä Kuusamon SM-kisoissa vuonna 1988. Muita aikuisten SM-mitaleita kertyi useina vuosina eri matkoilta.

   

Jari Laukkanen edusti Suomea Calgaryn olympialaisissa vuonna 1988 ja kahdesti myös MM-hiihdoissa, Oberstdorfissa v. 1987 ja Lahdessa v. 1989. Oberstdorfissa hän sijoittui parhaana suomalaisena yhdeksänneksi perinteisen hiihtotavan 15 kilometrillä. Maailmancupissa Laukkasen paras sijoitus oli kuudes 15 kilometrin hiihdossa Kanadassa v. 1987.

Oberstdorfin MM-kisojen jälkeisenä kesänä Laukkanen oli testileirillä Vuokatissa, missä loppuverryttelynä pelattiin jalkapalloa.
– Siellä Jari loukkasi jalkaansa niin, että kahden leikkauksen jälkeenkään se ei tullut entiselleen, toteaa Mäkelä.
Jarin menestyksen taival alkoi hiipua ja jäi Mäkelän mielestäni kesken.

Laukkasta valmensi nuoruusvuosina Eero Hassinen ja myöhemmin nykyään Saarijärvellä asuva Tapani Ahonen.

                                 

– Olin sekä Jarin 14 vuotta vanhempi hiihtokaveri Viestin viestijoukkueesta että valmentaja, joskus esimieskin. Eero Hassinen loi hyvän pohjan Jarin nuoruusvuosina. Minun ja Jarin valmennusyhteistyö kesti noin viisi vuotta, vuoteen 1990 asti, muistelee Ahonen.

–  Jari oli tosi mukava ihminen ja valmennettavana ihanteellinen. Hän oli luotettava ja tunnollinen, mutta pystyi myös analysoimaan valmennusohjelmien onnistumista omalta kantiltaan.

Laukkanen osallistui aktiiviaikoinaan innokkaasti myös hölkkäkisoihin sulan maan aikana.
Arto Hyytiäinen muistaa olleensa samalla lähtöviivalla ainakin Ruupon hölkässä Viitasaarella 1980-luvulla, Rantaperän lenkillä Saarijärven Mahlulla ja Kiimasen Savulenkillä Saarijärven Lannevedellä. Laukkanen voitti Savulenkin vuonna 1990 hyvällä ajalla 31.35.

Jari Laukkanen siunattiin Viitasaaren kirkossa lauantaina 19. lokakuuta. Häntä jäivät kaipaamaan puoliso Erja Laukkanen ja kaksi aikuista tytärtä perheineen.


Lähde: Viitasaaren Seutu/Pirjo Nyman
Kuvat: Keski-Suomen Historiaa 1987-2009 

 


**


_*


*

 

*

 

*
**